Orkisz to wartościowe zboże o łagodnym, przyjemnym smaku. Niezwykle delikatny i lekkostrawny powinien stanowić podstawę każdego posiłku. Obfituje w duże ilości niezbędnych składników odżywczych: białek, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów, witamin i biopierwiastków. Posiada wiele właściwości zdrowotnych: dostarcza sił witalnych, wzmacnia układ odpornościowy, poprawia krążenie, dobrze wpływa na serce, przydaje siś w leczeniu anemii. Zboże w naturalny sposób polepsza również nasze samopoczucie. Jego walory zdrowotne doceniła niemiecka mistyczka i uzdrowicielka Św. Hildegarda z Bingen, żyjąca w X wieku. Uważała, że orkisz jest wspaniałym środkiem leczniczym dodającym się i budującym mięśnie. Przypisywała mu też działanie rozgrzewające i krwiotwórcze.
Ze względu na swoje wszechstronne zastosowanie produkty orkiszowe powinny się znależć w naszej codziennej diecie. Spożywając pełnowartościowy chleb orkiszowy chronimy organizm przed chorobami wątroby i nerek i dolegliwościami ze strony układu krążenia. Pieczywo wpływa na lepsze trawienie, pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i spowalnia procesy starzenia.